Website title

E.V.S.

Το ΕVS είναι ένα πρόγραμμα προσφοράς εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό. Εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα ο υπεύθυνος φορέας για την υλοποίησή του είναι η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει;

Νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών. Δεν απαιτείται κανένα ειδικό προσόν για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Βέβαια, αν και δεν είναι προϋπόθεση, η γνώση αγγλικών είναι χρήσιμη ☺

Τι είδους προγράμματα υπάρχουν;

Υπάρχουν προγράμματα από μια ευρεία θεματολογία, με βασικότερα τα: κοινωνικός αποκλεισμός, παιδιά και νέοι, περιβάλλον.

Ποιες χώρες παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα;

Οι βασικές χώρες του προγράμματος είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία. Επίσης το πρόγραμμα στηρίζει τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Ευρώπης και Καυκάσου και τις χώρες της Μεσογείου.
*Υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν και άλλες χώρες του κόσμου, υπό προϋποθέσεις.

Πόσο διαρκεί ένα πρόγραμμα EVS;

Τα προγράμματα χωρίζονται σε long-term (από 6 έως 12 μήνες) και short-term (από 2 έως 5 μήνες), τα οποία αφορούν κυρίως εθελοντές με λιγότερες ευκαιρίες.

Πώς τα βγάζει πέρα ένας εθελοντής σε μια ξένη χώρα;

Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα που απαιτούνται για την προετοιμασία του εθελοντή πριν την αναχώρηση, τη μετάβαση στη χώρα υποδοχής και την επιστροφή του, τη διαμονή, τη διατροφή και τις τοπικές μετακινήσεις προς και από το χώρο εργασίας του. Επιπλέον παρέχονται δωρεάν μαθήματα της γλώσσας της χώρας υποδοχής καθώς και μηνιαίο χαρτζιλίκι για τα μικροέξοδά του (το ποσό διαφέρει από χώρα σε χώρα).
Ακόμα παρέχεται δωρεάν ατομικό πρόγραμμα ασφάλισης.

Η Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση ως φορέας υποδοχής εθελοντών.

Ο φορέας μας συμμετέχει στο πρόγραμμα EVS από το 2004 (Πρόγραμμα Νεολαία) ως φορέας υποδοχής Ευρωπαίων εθελοντών. Από την αρχή του προγράμματος έχουν φιλοξενηθεί 16 εθελοντές από την Ιταλία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Λετονία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Αγγλία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία, για ένα χρονικό διάστημα από 6 έως 10 μήνες. Οι εθελοντές υποστηρίζουν τις δράσεις του Κέντρου Συμπαράστασης παιδιών και Οικογένειας, εργάζονται καθημερινά με τα παιδιά και τους εφήβους συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, συνοδεύοντας τα παιδιά σε εξόδους και εκδρομές και αναπτύσσοντας τις δικές τους ιδέες και πρωτοβουλίες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει κοντά τους εθελοντές με τα κοινωνικά και εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός του Κέντρου και να τους εξοπλίσει με τη γνώση των μεθόδων επανένταξης των κοινωνικά αποκλεισμένων παιδιών και νέων. Το πρόγραμμα επίσης βοηθά τα παιδιά και τους νέους του Κέντρου να γνωρίσουν και άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες ενισχύοντας παράλληλα την ιδέα του διαφορετικού αλλά ισότιμου ευρωπαίου πολίτη.  
Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 4 εθελοντές, τον Καμίλ και τον Εργκίν από την Τουρκία, την Ανν-Σοφί από την Γαλλία και την Ντιάνα από την Πορτογαλία!

Η Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση ως φορέας αποστολής εθελοντών.

Από το 2007 ο φορέας μας είναι πλέον και εγκεκριμένος φορέας αποστολής Ελλήνων εθελοντών στο εξωτερικό. Αναλαμβάνει την υποστήριξη των ενδιαφερομένων ώστε να βρουν το κατάλληλο πρόγραμμα, επικοινωνεί και συνεργάζεται με τους φορείς υποδοχής, προετοιμάζει και υποστηρίζει τους εθελοντές που πρόκειται να φύγουν. Μέχρι στιγμής έχουμε στείλει τρεις εθελόντριες στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Αν σε ενδιαφέρει μπορείς να επικοινωνήσεις με την υπεύθυνη συντονισμού EVS Δήμητρα Πια στο τηλέφωνο 210 5239402 (καθημερινά 12:00-18:00) ή με e-mail socedact@otenet.gr.

!!! ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το να βρεις πρόγραμμα που να σε ενδιαφέρει, να έχει κενή θέση τη χρονική περίοδο που θες να φύγεις και επιπλέον να σε επιλέξουν γι’ αυτήν δεν είναι πάντα εύκολο.  Επίσης η αίτηση πρέπει να κατατεθεί το αργότερο 3 μήνες πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα. Οπότε να έχεις υπόψη ότι μπορεί να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα αποφασίσεις να φύγεις για EVS μέχρι τη στιγμή που τελικά θα φύγεις...

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS

Πληροφορίες για το πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς:
http://www.neagenia.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=45

Πληροφορίες για το EVS από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
http://ec.europa.eu/youth/youth-in-action-programme/doc82_en.htm

Βάση δεδομένων και μηχανή αναζήτησης εγκεκριμένων προγραμμάτων EVS:
http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm


Περιγραφή του προγράμματος του φορέα στη βάση δεδομένων εγκεκριμένων προγραμμάτων:
http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_form_en.cfm?EID=34000145801

 

Powered by Selector Connect